Ovo je arhivska verzija sajta koja se više ne ažurira
Posetite
www.erasmusplus.rs
za novi sajt Fondacije Tempus - Erazmus+ kancelarije u Srbiji.


This is web archive of Foundation Tempus website - not updated anymore
Visit www.erasmusplus.rs
for the new website of Foundation Tempus - Erasmus+ Office in Serbia.
 • English Language
 • srpski jezik

Obaveštenja na email

1. Stipendije Vlade Austrije

2. Stipendije Republike Grčke

3. Stipendije Vlade Italije

4. Stipendije Savezne Republike Nemačke

5. Stipendije Vlade Velike Britanije

6. Stipendije Vlade Republike Francuske1. Stipendije Vlade Austrije

Studenti i mladi stručnjaci koji su zainteresovani za studijski ili istraživački boravak u Republici Austriji mogu pronaći širok spektar stipendija koje nudi OeAD-GmbH – Austrijska agencija za međunarodnu mobilnost i saradnju u obrazovanju, nauci i istraživačkom radu. Većinu ovih stipendija finansira Ministarstvo za nauku i istraživanja Republike Austrije, dok jedan broj finansiraju mnogobrojne nevladine organizacije i druge strane agencije.

Studenti iz Srbije mogu se opredeliti za neki od sledećih programa stipendiranja:


1.)    Za dodiplomske studije:


2.)    Za poslediplomske, doktorske i istraživačke studije:


Potrebno je imati na umu da je većina gorepomenutih stipendija namenjena za programe razmene, a jedino je Mondi stipendija namenjena za cele dodiplomske ili master programe.

Period trajanja stipendija zavisi od programa i može biti izmedju jednog i deset meseci.

Novčana sredstva dodeljuju se studentima na mesečnoj bazi i taj iznos varira od 940 do 1040 evra u zavisnosti od dobijene stipendije.

Stipendije se dodeljuju na osnovu kvaliteta podnetih prijava i ovom prilikom OeAD ohrabruje sve zainteresovane da dostave prijavu i tako dobiju šansu za usavršavanje na nekom od austrijskih univerziteta. U protekle tri godine 188 studenata iz Srbije je koristilo neku od austrijskih stipendija, što svakako predstavlja uspeh.

Više informacija o stipendijama (rokovima, uslovima za konkurisanje, potrebnoj dokumentaciji) dobićete posetom zvaničnog sajta programa OEAD ili koristite pretraživač www.grants.at.

 

2. Stipendije Republike Grčke

Ministarstvo prosvete, celoživotnog učenja i verskih poslova Republike Grčke svake godine u novembru objavljuje konkurse za stipendiranje.

Studenti iz Srbije imaju mogućnost da provedu od 5 do 10 meseci studijskog ili istraživačkog boravka na nekom od grčkih univerziteta. Ukupan broj stipendija izražen je brojem meseci i za Srbiju iznosi 20 meseci. Takođe, pet stipendija je namenjeno za pohađanje letnjeg seminara grčkog jezika i kulture.

Stipendije se dodeljuju kandidatima u skladu sa njihovim izborom studijskih programa  za sve naučne oblasti izuzev medicinskih specijalizacija. S obzirom na to da se ovaj program ostvaruje u okviru bilateralne saradnje između dve zemlje (Bilateral Educational Programs), Ministarstvo prosvete Republike Srbije odgovorno je za prikupljanje prijava, izbor kandidata i sve procesne detalje.

Stipendija pokriva troškove školarine i zdravstvenog osiguranja, mesečni džeparac u iznosu od 550 € i jednokratnu naknadu za troškove putovanja i smeštaja u iznosu od 500 €. Studenti koji se upisuju na poslediplomske studijske programe trebalo bi da govore grčki (prihvataju se i engleski ili francuski), neophodno je da su primljeni na odgovarajući studijski program i da poseduju diplomu univerziteta koju priznaje Helenski nacionalni akademski centar za priznavanje diploma (Hellenic Academic National Recognotion Center). Za više informacija konsultujte sajt.

 

3. Stipendije Vlade Italije

Italijansko Ministarstvo inostranih poslova nudilo je prošle godine ukupno sto dvadeset meseci za stipendije namenjene državljanima Republike Srbije koji žele da studiraju u Italiji. U nastavku možete pročitati uslove i informacije koji su važili za protekli konkurs. Informacije o novom konkursu biće objavljena na zvaničnom sajtu u toku maja 2012.

Ko može da konkuriše: srpski državljani koji su već završili ili završavaju studije i imaju do 35 godina. Ova starosna granica se ne odnosi na kandidature profesora italijanskog jezika koji aktivno rade u nastavi.

Trajanje stipendije: od 1 do 9 meseci shodno trajanju odabranog programa studija

Period korišćenja stipendije:  od 1. oktobra 2010. do 30. septembra 2011, uz izuzetak doktorskih studija i mastera za koje se trajanje stipendije može produžiti do 31. marta 2012.

Mesečni iznos stipendije: 620,00 €

Isplata stipendije: Trimestralna

Način isplate stipendije: Isplaćuje se gotovinski lično stipendisti u odgovarajućim filijalama u Italiji

Gde studirati: Stipendije se dodeljuju za studiranje na državnim institucijama i onim privatnim priznatim od strane države :

 • Univerziteti, univerzitetski instituti, politehnički univerziteti;
 • Umetnički fakulteti (likovne, primenjene, muzičke, dramske, baletske umetnosti);
 • Instituti za restauraciju;
 • Nacionalna filmska škola;
 • Univerzitetski koledži, laboratorije i istraživački centri, biblioteke, arhivi i muzeji povezani sa univerzitetskim kursevima na koje kandidat obavezno mora biti upisan.  

Znanje jezika: Italijanski. Znanje italijanskog jezika se proverava putem kolokvijuma u Italijanskom institutu za kulturu koji se mora održati najkasnije do 31. marta 2010. Neophodno je zakazati termin.

Odluka o kandidaturama: Odluke donosi mešovita komisija koju čine predstavnici italijanskih i srpskih institucija.  

Na koji način se predaju molbe:

Kandidat mora da popuni formular on line koji je na raspolaganju na više jezika na sajtu italijanskog Ministarstva inostranih poslova http://borseonline.esteri.it/borseonline/it/index.asp Pošto je putem interneta prosledio svoju molbu, kandidat mora da dostavi Italijanskom institutu za kulturu sledeću dokumentaciju:

 • molbu u vidu formulara koja je popunjena on line neophodno je odštampati, potpisati, datirati i priložiti joj fotografiju.
 • dva pisma preporuke od strane fakultetskih profesora.
 • potvrdno pismo (ukoliko je neophodno) od strane italijanskog fakulteta 
 • overenu kopiju diplome ili potvrdu o položenim ispitima
 • CV
 • fotokopiju pasoša 

Više informacija o uslovima konkurisanja, trajanju stipendije i potrebnim dokumentima možete naći ovde.

 

4. Stipendije Savezne Republike Nemačke

Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) je najveća nemačka organizacija koja se bavi finansijskom podrškom međunarodne saradnje visokih škola i zadužena ja za obradu prjava i dodelu stipendija za studijske boravke na univerzitetima u Nemačkoj.

Njen glavni zadatak je finansijska potpora ostvarivanju akademskih veza sa inostranstvom, pre svega putem razmene studenata i naučnika. Stipendiranje traje između deset i dvadeset četiri meseca, u zavisnosti od dužine izabranog projekta ili akademske godine. Sve stipendije se dodeljuju za jednu akademsku godinu, a kod izuzetnih rezultata stipendija se produžava na osnovu priložene molbe. Postoji širok spektar stipendija za koje je moguće konkurisati: studijske stipendije za diplomirane studente svih struka, studijske stipendije za umetnike, studentska putovanja i studentske prakse u Nemačkoj itd. Takođe, dostupne su završne i semestralne stipendije za studente gemanistike. Postoji mogućnost za odlazak na letnje kurseve i intenzivne kurseve jezika za strane studente u Nemačkoj. Moguće je ostvariti i praksu za strane studente prirodnih i tehničkih nauka, poljoprivrede i šumarstva (IAESTE).

Ako je student bio uspešan tokom stipendiranih studija otvorena mu je mogućnost za ponovno dobijanje stipendije. Više informacija na sajtu DAAD centru u Beogradu.

 

5. Stipendije Vlade Velike Britanije

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije (Foreign and Commonwealth Office) svake godine finansira Chevening (Čivning) stipendije za jednogodišnje master studije na britanskim univerzitetima.

Prioritetne oblasti stipendija su usmerene na proces evropskih integracija: ekonomija i zaštita konkurencije, međunarodni odnosi i rešavanje konflikata, reforma pravnog sistema, reforma javne uprave, demokratizacija, ljudska i manjinska prava.

Kandidati moraju biti državljani Republike Srbije, i pored diplome visokog obrazovanja u trenutku podnošenja aplikacije moraju biti prijavljeni za jedan od zvaničnih testova engleskog jezika (IELTS, TOEFL, PTE Academic test) i imati najmanje dve godine relevantnog radnog iskustva u svojoj oblasti (može i nezvanično poput volontiranja), a starosna granica ne postoji.

Chevening stipendija pokriva troškove školarine, potrebne literature, putnih i troškova britanske vize, kao i mesečnu nadoknadu za druge životne troškove.

Sve informacije o stipendiji raspoložive su na sajtu Chevening programa http://www.chevening.org/serbia/

 


6. Stipendije Vlade Francuske

U želji da unapredi saradnju između Francuske i Srbije i da podstakne mobilnost studenata iz Srbije, Ambasada Francuske u Srbiji obnovila je konkurs za dodelu stipendija za 2012-2013. godinu za studente iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj za nivo master II i doktorate.

Biće dodeljeno više od dvadeset stipendija, namenjenih za pokrivanje troškova školarine, života u Francuskoj, kao i socijalnog osiguranja:

 1. za master II, stipendija u trajanju od 10 meseci
 2. za doktorat, stipendija omogućava da se naizmenično boravi u Srbiji i u Francuskoj u periodu od 3 uzastopne godine, s tim što bi student trebalo godišnje da provede u Francuskoj 6 meseci, to jest 18 meseci ukupno, u skladu sa konvencijom o komentorstvu između univerziteta u Srbiji i odabranog Univerziteta u Francuskoj

Detaljne informacije o ovim stipendijama možete naći na sajtu Francuskog kulturnog centra u Beogradu.

Pored pomenutih, studenti iz Srbije zainteresovani za studije u Francuskoj takodje mogu da se kandiduju za programe sledećih stipendija:

 • Stipendije za izuzetne talente Eiffel: www.egide.asso.fr/eiffel
 • Stipendije za razmenu studenata i profesora Frankofone univerzitetske agencije (predvidjene za sve oblasti): www.auf.org
 • Stipendija za studije teologije: Za dodatne informacije možete kontaktirati gospodju Vesnu Adamović vesna.adamovic@diplomatie.gouv.fr
 • Stipendije za izuzetne talente u vidu podrške programu obuke iz oblasti medicine “Charcot”: Obuka stranih univerzitetskih predavača/istrazivača iz oblasti medicinske struke kao nastavak programa ustanove College de médecine. Za dodatne informacije mozete kontaktirati gospodju Vesnu Adamovic vesna.adamovic@diplomatie.gouv.fr
 • Stipendije za strane rezidentne lekare ustanove College de medicine bolnica iz Pariza: u saradnji sa celokupnom organizacijom drzavnih bolnica u Parizu CMHP: www.cmhp.asso.fr